Vastgelopen? Wissel van dimensie!

Mentaal en emotioneel vastgelopen? Zoek een nieuw perspectief vanuit een andere dimensie

Omdenken?

Deze week triggerde een lieve vriend mij omdat hij een prachtig plaatje van ‘Omdenken’ aan me stuurde. De tekst luidde:

‘Het gaat er niet om jezelf of de ander te repareren, maar juist te accepteren. Door te accepteren kun je transformeren’.

Ja mooi, dacht ik, maar…

Maar het gevaar ontstaat dat je jezelf dan ook weer ‘moet’ accepteren. En ook dat lukt niet altijd. En voor je het weet geef je jezelf op je kop omdat je jezelf niet accepteert. Loop je daar weer vast en ben je daar weer aan het repareren. Dus het klinkt zo vrij, maar het is toch weer een voorwaarde waar je aan moet voldoen of een doel dat je moet bereiken. En zo zie ik veel mensen om me heen die maar cirkels blijven draaien in het ‘werken aan zichzelf’.

Mentale en emotionele cirkels

Eigenlijk draaien ze op het mentale en emotionele niveau rondjes. Mentaal in de zin van analyses over eigen gedrag, oorzaken van het eigen gedrag vinden in het verleden, emoties duiden in verhalen over de werkelijkheid en het exploreren van strategieën tot zelfverbetering. Emotioneel omdat ze bewust gaan voelen wat er speelt en daar dan mee ‘aan de slag’ gaan.
Bij focus op persoonlijke ontwikkeling gaat er dus al snel veel aandacht naar de mentale en emotionele dimensie van het menselijk bestaan.

Begrijp me niet verkeerd! Ik ben een groot voorstander en overtuigd beoefenaar van persoonlijke ontwikkeling. Omdat het me vrijer en blijer maakt. Maar soms loop je vast in een gedrags- of denkpatroon. En dan blijf je maar analyseren: ‘Wanneer is het ontstaan?’ ‘Wanneer speelt het patroon op?’ ‘Wanneer eindigt het?’ En het kan gebeuren dat je volledig bewust van het patroon bent en dat het toch maar blijft plaatsvinden. Ik weet niet of je het herkent, maar volgens mij hoort dit ‘vastlopen’ echt bij persoonlijke ontwikkeling.

Oplossen op een ander niveau

En dat deed me denken aan de uitspraak van Einstein:

‘Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt’.

Oftewel, je kunt het probleem niet oplossen op het niveau waarop het is ontstaan.

Dus wellicht is het een idee om via andere dimensies tot een oplossing te komen. We hebben naast de mentale en emotionele dimensies namelijk ook nog de fysieke en spirituele.

Fysieke oplossingsrichtingen

Goed zorgen voor je lijf

Het fysieke niveau kan krachtig ondersteunen bij persoonlijke ontwikkeling. Een gezond en fit lichaam helpt enorm in het optimaliseren van vrij en blij leven. Dit is niet altijd haalbaar, maar je helpt jezelf enorm als je optimaal goed voor jezelf zorgt. Soms zie ik mensen die slecht voor zichzelf zorgen – teveel of te weinig eten en drinken of sporten, stressend over werk of andere zaken ‘die nog moeten gebeuren’.  Dan verbaast het me niet dat het lastig is om je persoonlijke ontwikkeling door te zetten. Deze is immers gericht op vrijer en blijer worden. Goed zorgen voor je lijf en jezelf rust gunnen zonder stress kan dan een belangrijk startpunt bieden om de persoonlijke ontwikkeling richting vrijheid weer te laten stromen.

Gebruik de fysieke ‘intelligentie’

Daarnaast is het inmiddels geen geheim dat het lichaam een zekere ‘intelligentie’ heeft. Vage termen als celgeheugen en het opslaan van emoties in het lichaam door bijvoorbeeld continue spierspanning  beginnen tot het grote publiek door te dringen. Denk bijvoorbeeld aan spanningshoofdpijn. Of aan het opwekken van depressieve gevoelens als de ademhaling van de borst naar de buik verplaatst wordt en de buik ontspant. Velen ervaren dat lichaamswerk enorm kan ondersteunen om emoties en patronen op te lossen zonder ‘analyses’. Denk aan yoga, ademwerk, dansen e.d.

Spirituele oplossingsrichtingen

De ‘spirituele dimensie’ is bij het vastlopen in de mentaal/emotionele dimensie ook van groot belang. Wat is jouw grotere perspectief in het leven? Wat zijn jouw diepste waarden of overtuigingen? Kun je je daar op richten? Soms is het heel duidelijk en praktisch. Je hebt bijvoorbeeld scherp op welke wijze je dienstbaar wilt zijn aan het Leven, de Aarde, de mensen die je liefhebt, het Grotere Geheel. En dat Grotere Geheel kan natuurlijk van alles zijn.  Van ‘het ongelimiteerde quantum veld vol potentie waarin wij ontstaan en vergaan’ tot ‘God’. Van de ‘Bron’, de ‘Kosmische Dans’ tot ‘de acceptatie dat we leven en dan sterven en that’s it’. Het is maar waar jij de verwondering voelt over je complexe bestaan.

Vanuit dit grotere perspectief is het lastig vast te blijven zitten in je cirkel analyses over jezelf. Een helend perspectief, waarbij acceptatie of reparatie van het zelf overstegen worden.

‘Spirituele, ziels, bestaansdimensie,
yeah, right….’

Voor sommige mensen is het lastig verbinding te voelen met deze ‘ziels-‘ of ‘bestaansdimensie’. Wat als dat grotere perspectief ongrijpbaar voor je is en niet betekenisvol aanvoelt? Wat als je geen verwondering of mysterie voelt bij het feit dat jij (ongevraagd?) op deze planeet bent verschenen en dat je er (ongevraagd?) weer van zal verdwijnen?

Geest verruiming

Het gaat eigenlijk om het zoeken naar een manier om je geest te verruimen buiten de normale mentale en emotionele patronen. Een manier om hier meer gevoel voor te krijgen is de stilte en de leegte op te gaan zoeken. Om te zien of je buiten het denken om, kunt gaan ervaren wat ‘Bestaan’ of ‘Zijn’ voor jou is. Een goede manier hiervoor is mediteren. Dit kan je in contact brengen met de verwondering over het bestaan. Ook het beleven van natuur kan ons in contact brengen met deze dimensie. Bijvoorbeeld door te wandelen en te rusten in de natuur. En wat te denken van muziek en dans? Velen kunnen opgaan in muziek en dans om dieper bij de pure vreugde en verwondering van het bestaan te komen. Soms kunnen geestverruimende middelen ondersteunen, als de persoon er klaar voor is en in de juiste setting.

Persoonlijke zoektocht

Het is vaak een persoonlijke zoektocht vol vallen en opstaan voor de spirituele dimensie goed doorleeft kan worden en kan helpen in te laten zien dat je al vrij bent en altijd al was…

Hoe dan ook: probeer eens te kijken vanuit een andere dimensie van je bestaan als je vast lijkt te lopen in je analyses en patronen.

Verder praten? Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.